понеделник, 29 септември 2014 г.

Екомузей в Русе

Здравейте, читатели! 

Днес искам да Ви уведомя за едно прекрасно събитие, което се случи в моя роден град! Откриха невероятен музей с всякакви видове живеещи, летящи, плуващи и растящи по река Дунав.


Декора е почти като естествената им среда, като има и информация, за която може да се прочете от табелите и таблетите, която за сега е на български, английски, румънски и немски или да се чуе/гледа от поставени из всички зали големи дисплеи, като най-големия от тях е 60" и е плазмен с няколко столчета пред него.



Разположен е на четири етажа - най-долу се намира аквариума, разделен на няколко клетки, в които има дунавски видове като сомове, есетри, облези, таранки, шарани, раци и други. Очаква се още две от клетките да се напълнят.

Това е клетката със сомовете, а и не само:

На първия етаж/партера се намира изложба на интересни фотографии, различни видове птици, като декорът им също е впечатляващ, витрини с влечуги - змии и гущери, а може би най-голямата атракция на етажа е огромния мамут и колекцията от кости, като има етикети на всеки къде е бил открит из Дунавския регион и областта.















Вторият етаж е също дом на много видове птици и на уникален макет на пещерата Орлова чука, в който може да се влезе, да се разгледат сталактитите и сталакмитите и сталактоните или там както се казват тези красиви творения на природата. Като даже има и озвучение наподобяващо падащи капки. На гърба на пещерата има и част от Ивановските скални цървки.




Третият етаж е събрал още разнообразни видове животни, но също така и интересна колекция от предмети, свързани с бита на хората от близкото минало - 1-2 века назад - стари грамофони, фотоапарати, табели, ютии, пишещи машини, сметачни машини, фенери и др. :)
Не съм Ви качила много снимки, за да останете заинтригувани и любопитството да Ви разходи до там.
Наистина, заслужава си да се посети! :)

Работно време на музея: 
Всеки ден от 9:30 до 18:00ч. 


Вход: за ученици и студенти - 1,00 лв, за индивидуални посетители - 4,00 лв, за организирани групи (над 5 души) – 3,00 лв.

Няма коментари: