Карамбола е дърво, високо до 9 м, с къс ствол и силно развита корона. Листата приличат на акациевите, но са със заострени връхчета. Цветовете са виолетово-червени и дребни, под формата на грозд. Зрелите плодовете се най-ценената част от това растение. Те имат овална форма, с 5 или 6 добре изразени ребра, които придават характерния изглед на звезда при напречните резени. Кората им е тънка, восъчна, жълто-оранжева, а сърцевината - сочна и хрупкава. Карамбол може да се консумира пресен, на сок или за гарнитури на плодови торти, салати или коктейли.
По принцип карамбола се смята за скъп плод, тъй като само един в България струва около 3-3,50лв/бр., а в Грац - 1,50-60 евро, но ако успееш да го вземеш от Кауфланд за 9 стотинки Новогодишно намаление може да се насладиш на интересния екзотичен плод. Консумирайте, когато започне да пожълтява, защото е по-сладък, но и зелен става за ядене...
1 коментар:
Да, наистина има аромат на дюля и заради тръпчивата нотка, дори и цвета. Изненадах се като четох, че има аромат на слива и си помислих, че моя вкус е сбъркан или съм попаднала на повредени плодове. :-)
Публикуване на коментар