понеделник, 4 април 2011 г.

Кумкуат

Следващият плод, който отива в колекцията с печат "Опитани плодове" е Кумкуат-ът.

Той е цитрусов плод произхождащ от Югоизточна Азия. Като на остров Корфу го приемат като национален плод макар че при тях се появява около Първата световна война. Името му в буквален превод означава "златен портокал". Богат на витамини А и C + калций и желязо Кумкуатът расте по трънливи и вечно зелени дръвчета и храсти (от 2 до 4 метра). Има жълто-оранжев цвят, а плодовете му са големи приблизително колкото зърно от малко по-едро грозде, но в зависимост от вида може да варират и в различни форми - някои по-продълговати, други по-овални. Може да си го отглеждате и вкъщи в голяма саксия, но е доста чувствителен към студа, така че вероятно няма да изкара дълго. Обработван още през Средновековието в Китай, а до Европа достига чак през средата на 19 век. Кумкуатът може да се яде пресен (според мен даже е наложително) с кората, която е тънка и мека, сърцевината много напомня на комбинация между лимон, мандарина и портокал. Използва се като украса за коктейли, ароматни масла в парфюмерията, за направата на конфитюр, може да се суши или захаросва, а любителите на алкохола могат да си направят ракия или ликьор. В България, и по-специално в Русе може да си закупите този интересен екзотичен плод в Carrefour за около 24 лева килограма, като приблизително пет плода са около 50 грама (1, 25лв.) за всеки ден, специален повод или празник може да изненадате любимия човек.

Използвана информация:

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,майка ми работи на Корфу от 12 години и ми носи оттам парфюм,направен от цветовете на куанкуат.Малко е сладникьв,но е много хубав и свеж.

Maria Naydenova каза...

Това звучи интересно, дано някой ден имам възможността да се запозная с аромата! Благодаря Ви за коментара! :)