вторник, 2 юни 2009 г.

Черна гора



Приемам блогпредизвикателството и първото което ми идва на ум за Черна гора e сръбски, а останалото е от интернет и каквото се сещам от историята.
Античното име на Черна гора е Дукля което е име на главната крепост в тези земи - Doclea. Средновековното име на Черна гора е българското Зета и е характерно означение по качеството зет на първия български васален владетел на тези земи -Иван Владимир, женен за Теодора Косара, дъщеря на цар Самуил Българската зетска династия Войславлевичи управлява Дукля в продължение на близо 2 века, като излъчва в годините на византийско владичество и един български цар Константин Бодин. Наименованието Зета се затвърждава и в годините на установяване на османска власт по българските земи, когато аналогично Иванина Комнина (племенница на цар Иван Александър) е оженена за владетеля на тези земи Балша II, който получава в зестра българските градове Белград и Канина.
Черна гора е малка страна разположена в западната част на Балканския полуостров, която има уникална природа. На територията на страната има 40 езера, 293 км морска ивица, от която 52 км са пясъчни плажове. В Черна гора се намира и най-южният фиорд в света - това е заливът Бока которска. Цялата територия на страната е изпълнена с високи планини (над 1700 м.), дефилета и проломи, реки и езера и красивото адриатическо крайбрежие. В северозападната част на република Черна Гора се простират Динарските планини, където е ѝ най-високата част на Черна Гора - връх Дурмитор (2522 метра надморска височина). По топлото крайбрежие на страната се отглеждат цитрусови култури, сливи, череши и др.

Няма коментари: