четвъртък, 7 октомври 2010 г.

17 дена в Грац

Днес е официално 17 ми ден в Грац, Австрия! Вече започнахме занятия като трябва да ви се оплача, че повечето предмети, тоест всички, които сме записали се оказаха семинарни упражнения, а току що се връщаме от единствената си лекция, която се оказа на НЕМСКИ :D просто умопомрачително... Какво се промени от последния път в който ви писах, който беше сууупер отдавна. Ами какво:

1 намерих магазин, който работи в неделя;

2 запознахме се с много нови хора от различни държави и се сприятелихме с тях;

3 вече ходихме на няколко купона в общежитията и на няколко клуба;

4 пообзаведохме си стаята;

5 пускахме пералня няколко пъти вече;

6 готвихме;

7 празнувах си 20-тия рожден ден;

8 използвам си подаръците;

Сега следват обясненията:

            1.1 Това стана на първата неделя след пристигането ни, момичетата, с които се запознахме ни показаха маркет до гарата, което е доста близо до нас. По-популярна марка магазини тук е SPAR (който всъщност е отворен и в неделя, разбира се само до обяд), също и Billa, както и Hofer (който минава за евтин) и има и Peny маркет. В Billa обикновено си купуваме от две до четири пържоли за по малко от 3,50 евро, както и други не много скъпи вкуснотии, като следващото по честост на пазаруване е Пица „Маргарита” за 0,70 евро цента, но разбира се ние си добавяме още неща отгоре и става вълшебна! Толкова за храната.

            2.2 Вече официално мога да се похваля, че познавам и имам приятели от Полша, Унгария, Словения, Сърбия, Италия, Австралия, Китай и Египет, като се очакват още попълнения J. С момичетата от Полша и Словения излизаме най-често, като историята на запознанството ни е доста интересна, както винаги (разбира се почти винаги) се запознавам с приятелите си по-възможно шантав начин. С Боряна една вечер тоест втората или третата ни беше станало скучно и решихме да отидем да видим съседите над нас, с които трябваше да излезем, но така и не се уговорихме нищо и решихме ние да поемем инициативата. Първо май трябва да ви обясня какво е разположението в сградата... И така: Ние сме на третия етаж, за да ни дойдете на гости трябва да се качите до третия етаж :D да отворите зелената врата, първата врата в ляво е за площадката на съседите, а вратата точно срещу вас, е не съвсем точно има малко коридорче (вече след като сте влезли през зелената врата) е за нашата площадка със сърбина и италианката. Та излизаме ние от нашата врата и минаваме покрай отворения прозорец в коридора и се смееем ама умираме си от смях и аз се показвам през прозореца и виквам “Бууухуууу”  ииии естествено изключително неочаквано някой ми отговаря „Бууухуууу” ХА! Боряна вика Мария спри се :D ама се хилим и двете и аз отново „Ююююхууу” и отдолу се чува „Ююхууу” ! Оооо казвам (на английски, но ще го напиша на български) вие да не сте съседите отдолу? И женски глас ми отвръща Дааа! Викам искате ли да се видим и тя дааа слизайте долу! Слизаме ние долу те се събрали на по Сангрия J Донесохме си чашите с вермута и се присъединихме към тях, а те се оказаха много готини и оттогава редовно си излизаме или се събираме в някого! JНа партитата идват сърбите, също така единия ни съсед е от Сърбия, а съседката ние от Италия. Има и още две момичета от България, като с едната българка се запознахме в същата тази вечер.

3.3 Първо започнахме със Сръбското парти, след това още едно по-балканско и още няколко лични. Ходихме първо на Kotulinsky, a после и на Geco. Аз испуснах едната вечер поради леко дращене на гърлото, но ще има и още така че не е проблем ;)

4.4 Всъщност, това по-скоро важи за кухнята. Купихме си тефлонов тиган, две чаши, още пластмасови чаши, една порцеланова купичка, откраднахме малко чинии от общата кухня, тъй като имаше страшно много явно останали от преди.

5.5  В мазата на общежитието има две стаи едната е за боклуците, пълна с контейнери за разделно събиране, а другата е пералното помещение. То се състои от две перални, една сушилня и един прозорец J. Понеже пералнята ЕСТЕСТВЕНО е на немски... единия ден слязохме с лист и химикал, записахме програмите, които ни изглеждаха интересно и се качихме и с гугъл транслейтор си харесахме две програми и общо взето използваме тях. Вчера слязохме да перем с лаптопите и стояхме докато не свърши пералнята за да засечем колко време пере. Като явно беше ден за пране, тъй като при нас дойдоха момчетата от Египет да си перат и след това дойде още един съсед, който май не познаваме за да си прибере прането.

6.6 Готвихме всъщност е силно казано тъй като нямаме тенджера или тава, но пък имаме тиган и си правим яйца, пържоли, използваме алуминиево фолио и печката на съседите за пиците си, иска ни се да си купим тенджера за да си правим спагети и подобни неща, но пък са много скъпи 30-40 евро и то даже не кой знае колко голяма тенджерка и за сега си караме с тигана :D А, за малко да забравя, купихме си и разклонител :D

7.7 Да, за тези, които не знаят, аз вече съм на 20! Изкарахме си забавно танцувахме си, пяхме, пихме, поснимахме се малко, но пък не ми беше съвсем достатъчно, така че гответе се като се прибера да си направим грандиозното парти в мой стил И понеже разсеяността ми граничи с Космоса, а този пост го направих на сто части и съм изпуснала половината,  изпуснах да ви спомена за невероятната изненада, която Борко направи за мен. Предния ден си бяхме уговорили среща по скайп за към седем и нещо и когато звъннах и включихме камерите, видях торта със свещички 2 и 0 и цялото му семейство! Беше толкова мило и страхотно и не, не съм го забравила, защото няма как да го забравя, тъй като беше наистина трогващо, даже очите ми бяха пълни със сълзи (разбира се от радост и от това, колко много ми липсват) и тортата беше страшно вкусна! (откъде знам ли? СИГУРНА СЪМ нали е от Моето Сърчице!). Беше просто страхотно, даже дядо му ми предложи ракия :D Малко остана и ще се върнем да празнуваме и на живо! ОБИЧАМ ТЕ ЛЮБОВ МОЯ ЗА ВСИЧКИ ИЗНЕНАДИ, КОИТО СИ ПРАВИЛ ЗА МЕН! 

8.8 Подаръците които получих са: Дартс от Боряна! Много се зарадвах, винаги съм искала дартс! И сега сме го закачили на стената, сложили сме кашончето от страни и играем почти постоянно! Получих рамка за снимки с усмивки, шоколадови бонбони, кактус и орхидея, шишенце ликьор, което разлях на леглото :D и чашки за пиене на шотове, както и красивата изненада от Слънчо!

 

Купихме си билети за Венеция! Така че на 16 октомври ще съм там! 11 часа в един от  най-романтичните и красиви градове на планетата. И ще сбъдна мечтата си да отида в Италия! Билета е 48,50 евро, като е включен пътя и екскурзовод и не знам какво още, тъй като ще се изненадате, ама пише на ...НЕМСКИ :D

Трябва да ви кажа, че тук няма бездомни кучета, нито котки по улиците и от време на време, но рядко и на определени места прелита по някой гълъб. Също така по улиците никъде няма табела за ограничение на скоростта! Има само около паркинзите и то на самия асфалт нарисувано едно 30, но така или иначе като ще паркираш, няма а влезеш със 120.. Има много красиви паркове и алеи, навсякъде хората карат колелета по определените им алеи, а също и хората бягат за спорта по всяко време. Колелетата им обаче в магазините са безобразно скъпи. Едно ново колело струва повече от 500 евро!  И така, друго освен това май няма. А, единия ден си купихме 38 кенчета най-различна бира, за да опитаме различните видове, има и снимки естествено във фейсбук :D! Правя снимки естествено като невиждала и съм качила албум и половина във фейсбук ето и линк към единия албум http://www.facebook.com/album.php?aid=202431&id=741108998&l=070ebc5dc4

Разбира се и линк към втория http://www.facebook.com/album.php?aid=204109&id=741108998&l=63f7e28567

Трябва да ви кажа, че Русе наистина ми липсва, и по-точно хората в него!

До скоро писане, хубави и усмихнати седмици и забавни празнични делници!

Няма коментари: