вторник, 4 октомври 2011 г.

Плод на страстта





Разхождаме се из Карфур с Борко и вече към касите очите ми се спират на витрината с екзотичните плодове. Карамболи, ананаси, авокадо, помело и хоп табелка с надпис "Плод на страстта". В първия момент не можах да разбера за кой точно плод ставаше въпрос, тъй като плода под табелката приличаше на едри сини сливи, но когато го вдигнах да го разгледаме беше по-лек и доста по-кръгъл. Цената доста ни впечатли беше над 20 лева килограма, но тъй като плодовете не бяха тежки в една чантичка сложихме два и се запътих към кантара да го изтегля. Нямаше го като картинка и се обръщам към персонала, който обслужва тази витрина. Като казах "Плод на страстта" първоначално момичето си помисли, че се шегувам, но после видя табелката изтегли го, платихме и си тръгнахме. Излезе към 2 лева и нещо. Вярно скъпо само за 2 плода, но пък в последствие разбрахме, че си е струвало.
Отворих в интернет и написах въпросното му наименование и се оказа, че "светското" му име всъщност е Маракуя. 










Има кръгла, овална форма и сочна вътрешност със семки. Цветът й варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, подобен на мускус и сладко-тръпчив вкус. Маракуята произхожда от субтропичните и тропични части на Африка. Днес се отглежда в Южна Америка, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния и т.н. 


Маракуята е богата на витамините А, С и от групата B, на минералите желязо, калий, магнезий и фосфор, ниацин, флавоноиди, фитохимикали, фенолова киселина и т.н. 


Също така е подходяща за прясна консумация. Плодът се разрязва на две и месестата част се изгребва с лъжичка. И ние направихме точно така. Вътрешността му е леко лигава, ядат се и семките, няма нищо за дъвчене, но е много приятно и вкусно. Използва се също за приготвяне на натурални сокове, коктейли, плодови салати, десерти, сладоледи, мармалади, желета и т.н. Придава оригинален вкус на пилешко, свинско или риба. /Източник: http://dieti.rozali.com/hranene/p13924.html/


Препоръчвам ви го, от една страна жалко, че е толкова скъпо, а от друга по-добре, за да не ми омръзва ;)
Ако имате опити в кулинарията с Маракуя, моля да споделите в коментар впечатленията си! 




1 коментар:

JR каза...

Your blog is interesting, has left a great impression.
Best wishes
Jonas