неделя, 27 септември 2015 г.

Игрите, които играем - част I

С Борко много обичаме да играем заедно игри, най-вече свързани с разкриване на мистерии, престъпления и дедукции.
Една от първите, които ме впечатлиха в този жанр беше Post mortem.


Приключенска мистерия от 2002г., в която се разказва за пенсиониран американски детектив - Густав МакФиърсън, който е нает от София Блейк да открие убиецът на сестра ѝ и нейният мъж. Изпълнен с напрегнати ситуации и заплетени интриги, както и разбира се тъмните кътчета на престъпността, играта определено ме заинтригува, като след разкриването на убиеца изиграхме и продълженията - Still Life и Still Life 2, където внучката на Густав МакФиърсън - Виктория МакФиърсън също е детектив. Действието се развива през 2004г. в Чикаго. В първата част намира дневникът на дядо си, в който са описани подобни убийства като тези, които разследва в момента, но извършени преди почти век и то в Прага. Във втората част, излязла през 2009г., има още повече невероятни разкрития, които приключват с разрешаването на случаите. Въобще доста увлекателна игра и любопитството, което всяка следваща улика надига в играчите е доста завладяващо. :) 


Една от следващите игри, с които продължихме да развиваме разследващите си способности е разбира се Шерлок Холмс, като за прочутия детектив има цяла поредица Adventures of Sherlock Holmes. Тези, които играхме заедно са:
1. The Testament of Sherlock Holmes и


2. Crimes and Punishments, като по време на пътуването му с каретата до различните дестинации (затвора, местопрестъплението и разбира се Бейкър стрийт, Шерлок четеше известния роман на Достоевски, чиито заглавие носи и самата игра).


Вълнуващо през цялото време с различни загадки за разкриване. По време на играта има възможност да се контролира както Шерлок, така и неговият партньор д-р. Уотсън, а също така и тяхното куче Тоби, което им е верен помощник при откриването на миризми и други следи.
Игрите се състоят от няколко престъпления, като след откриването на виновния, играчите имат възможност да решат съдбата му като или го предадат на полицията или си затворят очите. Също така след избора се показва какъв процент от играещите играта са взели същото решение или другата алтернатива. Има табло с дедукции, които се разкриват в хода на играта, в зависимост от събраните улики, като чрез тях се стига до извършителя, но ако не вземате правилните решения може да обвините невинен човек. Игрите са наистина увлекателни и интересни, така че Ви ги препоръчвам определено!
След като приключихме с детективските игри, Борко ме изненада с друга моя любима тема, а именно за рицарите тамплиери. Тhe First Templar e красиво направена екшън-приключенска игра, разработена от Haemimont games, които са най-големите български разработчици за видео игри.


Играта е coop, т.е. може да се играе на един компютър от двама човека, като си избираш между Roland и Celian, а по някое време се появява и Marie и търсенето на Светия Граал започва. Пътят до него е осеян с много препятствия, много битки, исторически факти представени като разкази на различни тогавашни съвременници, логично мислене и концентрация, тъй като при минаване на някои от мисиите се изисква бързо вземане на решения. 
След като открихме Светия Граал и развихме бойните си умения, следващата игра, която започнахме е The cursed crusade. Тя също е екшън-приключенска игра. Действието се развива по време на Четвъртия кръстоносен поход, като младият Denz de Bayle тръгва да търси баща си Jean de Bayle, който така и не се връща от Йерусалим. Като по пътя среща Esteban Noviembre, който става негов спътник и приятел и двамата рамо до рамо се бият, проправяйки си път към целта. Още в началото се установява, че и двамата са прокълнати и Смъртта ги търси, за да прибере душите им, като това може да се използва и като преимущество. 

Denz de Bayle

Междувременно Денз и Естебан търсят начин да се измъкнат от проклятието, което тегне над тях, докато се бият с различни оръжия - боздугани, меч за две ръце, два меча във всяка ръка, копие, щит и копие, меч и боздуган и още различни комбинации, за които след всяка мисия получават точки, които разпределят, придобивайки нови умения. Бонуси се получават при събирането на определен за всяка мисия брой ковчежета, събирането на души и проклятието, което представлява горящ кръст, който трябва да се намери докато си в специалния режим, където изглеждат страшни, има огън навсякъде и нещата около тях изглеждат по доста впечатляващ начин. 
Denz е от ляво, Esteban е от дясно :)


Няма как да пропусна да спомена и футболната игра FIFA на Electronic Arts. Играя я от съвсем малка, когато ходех в съседа да играем на неговия компютър и беше страшно интересно. Футболът ми е любим - да гледам, да играя на живо, напоследък да играя на компютъра 2013-та с Борко, като играя с различни отбори - Bayern Munchen, Inter, националния отбор на Германия, но за сега най ми се получава с Juventus, докато Борко си намери отбор, с който е много добър и това е Paris-Saint-Germain. А и в него играе любимият му футболист - Златан Ибрахимович.


Започнахме да играем и Contrast, която също е интересна игра, в която има пъзели и преминаване през сенки, които трябва да се нагласят по различни начини. В играта има едно момиченце - Диди, което има въображаема приятелка Даун, която минава по сенките и помага на момиченцето да минава и то като отваря врати или прави мостове, но сега е малко на заден план.


А от време на време играем и Trine 2, където има трима герои - една мацка, която стреля с лък, един магьосник и един рицар. Също е забавна, има препятствия, които да се минават и които изискват логическо мислене и е много красиво направена - растения, пейзажи, герои и всякакви малки детайли.


Сигурно пропускам още игри, които сме играли през времето, а още за Heroes III и всички часове прекарани в Голямото Миме с весела компания, велики стратегии, чудновати герои, замъци, с невероятните им обитатели, както и разбира се много смях трябва да се напише отделна публикация направо, все пак е игра, която изисква повече.Също и Civiliaztion, с различните раси и техните управници, строенето на забележителности, завоевания на територия, поддържането на градовете, построяването на чудесата на света, техническите и културни открития и изобретенията, променили живота на хората.Забавния живот на човечетата от Sims и многото часове прекарани в обзавеждане на къщи и дворове и разбира се още много други.Това е на кратко за игрите, определено има още какво да се напише за тях, но или може да го прочетете в някой геймърски сайт, където са описани доста по-подробно или да си ги купите или изтеглите и да ги играете, което е още по-забавната версия. 
До скоро в част втора и се усмихвайте!!! :)

Няма коментари: