неделя, 2 януари 2011 г.

Averrhoa carambola

Карамбол или "звезден плод" както го наричат още, е един от любимите ми плодове. Смята се, че негова родина са остров Цейлон и Молукските острови, но от векове се отглежда в Югоизточна Азия. Култивирани сортове карамболa се отглеждат в Индия, Южен Китай, Индонезия, Виетнам, Филипините, Флорида (САЩ), в тропическите райони на Западна Африка и Израел. Пълен с органични киселини, калций, фосфор, желязо, натрий, калий, витамин С, бета-каротин, витамини В1, В2 и B5 както и с вкус на сливи за някои, но на мен повече, много повече ми прилича на дюля заради миризмата и приятно трапчивия му вкус.
Карамбола е дърво, високо до 9 м, с къс ствол и силно развита корона. Листата приличат на акациевите, но са със заострени връхчета. Цветовете са виолетово-червени и дребни, под формата на грозд. Зрелите плодовете се най-ценената част от това растение. Те имат овална форма, с 5 или 6 добре изразени ребра, които придават характерния изглед на звезда при напречните резени. Кората им е тънка, восъчна, жълто-оранжева, а сърцевината - сочна и хрупкава. Карамбол може да се консумира пресен, на сок или за гарнитури на плодови торти, салати или коктейли.
По принцип карамбола се смята за скъп плод, тъй като само един в България струва около 3-3,50лв/бр., а в Грац - 1,50-60 евро, но ако успееш да го вземеш от Кауфланд за 9 стотинки Новогодишно намаление може да се насладиш на интересния екзотичен плод. Консумирайте, когато започне да пожълтява, защото е по-сладък, но и зелен става за ядене...

1 коментар:

Анонимен каза...

Да, наистина има аромат на дюля и заради тръпчивата нотка, дори и цвета. Изненадах се като четох, че има аромат на слива и си помислих, че моя вкус е сбъркан или съм попаднала на повредени плодове. :-)