сряда, 19 януари 2011 г.

Марибор, Словения

Марибор (Maribor) е вторият по големина град в Словения. Населението на града е 112 642 жители (по данни от 2009г.), а площта му е 147,5 кв.км. Марибор се намира напресечната точка на река Драва, планината Похорие и долината Драва. На гербът на Марибор е изобразен бял гълъб, който се спуска към бял замък с подвижна решетка, и всичко това е поставено върху червен щит. Летището на Марибор е второто по големина международно летище на Словения. Популярни туристически забележителности в Марибор са катедралата от XII век , която е построена в готически стил, кметството, което е изградено в стил ренесанс. Интересен е и замъка на града, който датира от XV век. В нещо се помещава и регионално-историческият музей, в музея-замък има макети на римски и славянски постройки, различни оръжия, дрехи, ковчежета, в които са прибирали пари, накити, кости, глинени съдове и още, и още интересни неща за разглеждане. Разбира се снимането беше забранено, да не се изненадате много.. не ги разбирам тези хора. Аз ако видя снимки на някое много интересно място, като замък, музей, къща даже още повече би се запалило желанието в мен да отида и да го посетя... Но те пък биха опровергали това ми мнение с тяхното, което може би би гласяло, че повечето хора не са като мен и като видят снимки ще си кажат, че и това им стига и никой няма да иска да ходи..., но какво пък тяхно си решение! :) Таа от гореспоменатите обекти лично аз посетих Катедралата от 12 век, която беше наистина доста впечатляваща, в най-вътрешната част малко след изповедалните имаше много красив макет на поляна и върху нея различни сцени от Рождеството и някои факти от живота Му. Също така точно до музея-замък имаше едно голямо кръгло нещо, за което не мога да намеря информация, трябваше да питаме някого, но бързахме, защото имахме часове - бизнес договори, но пък успяхме да го снимаме: и да се снимаме с него ;) Ако някой има информация за него моля да я сподели, а аз ще попитам Мойца (мацката от Словения) за повече информация, когато я видя и ще допълня. Успяхме да пийнем Лашко , и да хапнем пица и шопска салата, която далеч нямаше нищо общо с нашата си шопска салата, но не беше лоша. Видяхме "правна факултета" и даже имахме лекция 4 часа, но професора ни пусна малко по-рано и добре, че го направи, за да можем да минем през магазина и да си вземем влака обратно за Грац! Беше много хубаво времето и много ни хареса, града беше чист и хората бяха дружелюбни. Естествено си купих и картички ;) И малко допълнителна информация:

На 12 април Съветът на ЕС определи културните столици на Европа за 2012-а и 2013-а година.

През 2012-а, столици на културата ще бъдат португалският град Гимараеш и словенският Марибор. През 2013-а година щафетата ще поемат Марсей-Прованс във Франция и словашкият Кошице.

Статутът на "културна столица" генерира значителен интерес и води след себе си икономически ползи, най-вече породени от повишения туристически интерес. Градовете, избирани за културни столици, трябва да покрият сериозни критерии, най-вече свързани с възможността да предложат достатъчно на брой и качествени културни програми.

През 2009 година градовете, които носят този знак, са Вилнюс и Линц, а през 2010-а това са Есен, Германия, Печ, Унгария и Истанбул, Турция. За 2011-а столици на културата са Турку, Финландия и Талин, Естония.

Традицията за определяне на европейски градове за културни столици датира от 1985-а година, когато този знак се носи от гръцката столица Атина.

Разбира се още лични снимки на улиците в Марибор и някои от сградите може да намерите както обикновено във моят фейсбук акаунт и дори и да нямате профил, може да разгледате снимките с този линк: http://www.facebook.com/album.php?aid=262443&id=741108998&l=4c72c0ff53

Използвана информация:

Уикипедия

http://www.nasamnatam.com/grad/Maribor.html

http://edunetbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=108:izbraha-kulturnite-stolici-na-europe-za-2012-i-2013&catid=110:2009-09-17-15-26-22&Itemid=175

Няма коментари: