четвъртък, 31 януари 2013 г.

Успешна сесия 2013

Здравейте, мили читатели!
Днес оставих още една успешна сесия зад гърба си!

Предметите, по които държах изпити този семестър бяха: Данъчно право, Международно Данъчно право (избираем предмет), Семейно право, Криминалистика, Търговско право първа част.



Данъчното и международно данъчното ги взех още преди официалните дати за сесията, тъй като преподавателите ни заминаха на експедиция в Антрактида. Не съм доволна от оценяването, но пък важното е, че взехме изпитите.
Третата седмица на януари беше забавна, тъй като имахме два изпита през два дена -  Семейно право и Криминалистика. Но те бяха доста приятни за учене. По криминалистика учихме за различните следи - от ръка (дактилоскопни следи), от крак, от зъби, от ухо дори :D. Съдебна балистика, изследване и видове защита на различни документи. Запазване на местопроизшествие, разпит на различни лица (обвиняеми, свидетели, потърпевши). Разследване на различни престъпления - убийства, сексуални, автотранспортни, палежи, документни престъпления и други. Имахме и много интересни упражнения - снемахме отпечатъци от различни обекти, правихме опити за преправяне и фалшифициране на почерк, решавахме и казуси. Като цяло е изключително интересен предмет, но има нужда от повече упражнения, за да може да се усвои материала по-добре и нагледно.
Семейното право беше много приятно за учене, което мнение ми се затвърди особено след като разлистих учебника по търговско право :D. Имахме две теми, по които да пишем и след това се явявахме на устно препитване.
Търговското право го бяха оставили за последно. То и то не е чак толкова лошо за учене, но просто има изключително много противоречиви теории. Изпитът представляваше тест от 15 въпроса, като системата е следната - отговаряш на 5+ и влизаш на устен, нямаш 5 верни - на поправка. Аз успях да мина теста, но на устния не ми се получи. Това не ми попречи да отпразнувам с колегите, които си взеха изпита. :D Имах 5 дена до поправката, които използвах да си прочета разработките на темите, които си бях направила. Нещата станаха доста по ясни след по-нормален прочит и отново минах теста, като този път имах повече точки. Проблемът беше, че стояхме цял ден. Тестът трябваше да започне в 11, докато го проверят, докато доизпитат колегите от пети курс, които бяха на Търговска несъстоятелност, докато започнат да изпитват нас.. Общо взето влязох при асистента в 17:20 :D. През времето, което чакахме пред вратата да ни изкарат имената в списък на допуснатите, разнищихме цялото търговско право и всички термини и определения, които трябваше да знаем.

Следва практика в съда, което ще представлява посещение на различни дела, може би и в някоя институция, за които ще ви разкажа в следващите постове ;)

2 коментара:

Grigor Kolev a.k.a. xdaft каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Grigor Kolev a.k.a. xdaft каза...

Честито! Не остана много вече и очаквам разкази за съдебни дела :P