понеделник, 9 януари 2012 г.

Физалис/Physalis


 Както обикновено, разхождайки се из Кауфланд с Борко (всъщност, това се случи когато купихме и Киваното, така че упражнението Ви е познато), минавайки покрай екзотичните плодове, забелязахме Физалиса. За него може да се каже, че е тревисто растение, височината му варира от 40см до 3 метра, прилича на обикновения домат, от семейство картофови, отдел покритосеменни, клас двусемеделни. Родината му е областта на Андите, между Венецуела и Чили. Плодовете му напомнят и са с големината на чери домати, обвити в шушулка. Цветът им е жълтениково-оранжев. Цветовете на растението са отровни.  Плодът е сладък и сочен, с лек  кисел нюанс. Има миниатюрни семчици, които се ядат. Използва се за украси на торти и коктейли.

As usual, walking around in Kaufland with Borko (actually, this happens when we bought Kiwano so  you know the exercise), passing by exotic fruits we've noticed The Physalis . For him can say that is herbaceous plant height ranging from 40cm to 3m, similar to the common tomato - a relative - but usually with a stiffer  Native to the area of the Andes between Venezuela and Chile. Warm temperate and subtropical regions throughout the world. Fruits remind also in the size of cherry tomatoes, wrapped in a pod. Their color is orange-yellow. The flowers of this plant are poisonous. The fruit is sweet and juicy, with a slight sour tinge. There are tiny seeds but they are for eat. Physalis often use is for decoration on cakes and cocktails.

 


Изваждате от кутийката/пликчето/чантичката/кесийката плодовете, 
Remove the fruits from the box / bag / purse / stash

"обелвате ги" от шушулката, "peel" them from the pod

измивате, нарязвате (не че е необходимо, даже е по-добре да лапнете цялото плодче, за да усетите по-силно вкуса), и след това оставяте коментар дали Ви е харесало! ;-)washed, chopped (not that necessary, is even better to eat the whole fruit to feel a stronger taste), and then leave comments whether you liked it! ;-)


 Още един плод с печат "Опитано", а за разлика от Киваното, това Ви го препоръчвам! Да Ви е сладко! :)
 Enjoy your meal! :)


P.S. цената му може да достигне до 3-4 лева за 100 грама.

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Мими, информацията, която даваш за плодовете е супер интересна. Специално този плод много ми харесва! Благодаря ти!

seslav каза...

Този плод минава за екзотичен, т.е за нещо далечно и непознато. Всъщност не е съвсем така, защото това растение вирее и по нашите земи. Аз също съм русенец и със сигурност мога да кажа че го има в горите на около. Останах изумен когато видях за първи път този плод да се продава. Не повярвах на очите си, оранжевото цвете с топче в средата, което съм срещал в гората още като малък се оказа ядлив плод. Не е въпрос на прилика, а просто не e изобщо екзотичен плод, а направо си е нашенски горски плод.

С уважение