Докато се разхождахме с Борко из Кауфланд бързайки да купим чаши за новогодишната вечер, видяхме, че Киваното е на много изгодна цена и като любители на екзотичните плодове решихме да си вземем и да опитаме. Е, много плодове сме опитвали, но този изобщо не ни хареса. Вкусът на Киваното, а и вътрешността му, далеч не се разминават от презрялата краставица. Усещането е лигаво, нито сладко, нито солено, нито дори кисело, просто на презряла краставица. Останахме доста разочаровани, като се има предвид, че 1 плод струва към 4-5 лева, а някъде може да достигне цена 7-8 лева за плод. Определено не Ви го препоръчваме!
Благодарение на този сайт може да понаучите малко повече за растението:
За плода Кивано може да се каже, че е братовчед на краставицата. Латинското наименование на семейството е Cucurbitaceae. Родината му е пустинята Калахари. На пазара се появява едва през 20 век. Едногодишна тревиста лиана с дълги стъбла, около 4-5 метра, с мустачки, чрез които се закрепва, може да расте по повърхността на почвата, също и по дърветата. Има плитка коренова система, а семената приличат много на краставиците. Често наричат Кивано рогат пъпеш, африканска рогата краставица, желиран пъпеш и други. Плодовете са с леко продълговата форма като по кората има израстъци наподобяващи "бодли". Цвета на плода е зелен, а в узрелия си вид - оранжево-червен. Плодовете могат да се консумират в прясно състояние или като се изстиска сокът от тях. Може да се включи към диети тъй като съдържа малко калории. Плодът се разрязва на две и се изгребва с лъжичка, подходящо е за гарнитура заради формата и екзотичния си вид.As we walked around with Borko in Kaufland hurrying to buy glasses for New Year's Eve, we saw that Kiwano in a very attractive price and as a lovers of exotic fruits, we decided to take and try. Well, we often try lots of fruits, but this we didn't like. Taste of Kiwano, and its interior, its not very far from overripe cucumber. It feels nor sweet nor salty, or even sour just only a taste of ripe cucumber. We were quite disappointed, given that the price is 2-3 euro, and can reach to even 4-5 Euro per fruit. Certainly we do not recommend!
Thanks to this site you can learn some more about it:
Няма коментари:
Публикуване на коментар