вторник, 22 февруари 2011 г.

Личи

Още един плод към колекцията ми с печат "ОПИТАНО".
Личито, казва този сайт, е екзотичен плод за нашите ширини. То е плод на вечно зелено тропично дърво. Този екзотичен плод носи ярко-червени багри. Размерите му са около 2 – 3 см. а формата на плодът личи е овална. В центъра на плода се намира една голяма семка. Обвивката им е грапава, с кожеста консистенция и множество израстъци. Консумира се месестата част между обвивката и семката. Той е с бял цвят, а вкусът е сочен, нежен и много сладък, напомнящ на мускатов сорт грозде. Съхранението на личито
може да стани в хладилник за 2 – 3 седмици, като не бива да се бели. Възможно е и замразяването на личи но тогава то губи част от качествата си. Личито е богато на витамин С, а характерно за него е ниското съдържание на мазнини.
Как да изберем плодът:

Трябва да се избират плодове, чиито обвивка поддава на лек натиск, има червен или тъмно червени до кафяв цвят. Избягвайте плодове с тъмни петна. Най- добре е да изберете плодове с дръжка. Ако цветът на плодът е бледо розов, това е знак, че плодът е пресен.
Употреба:

Личи се консумира след отстраняване на външната обвивка. В по изисканите заведения използват сок личи като от него приготвят коктейли с шампанско. Изключително подходящ за плодова салата съчетан с пъпеш. Съчетан с пилешко месо или шунка – личито придава аромат на месото и го прави по крехко.




Е, ние не си направихме личито по специална рецепта ами си го изконсумирахме директно! Беше вкусно, в интерес на истината малко изглежда лигаво отначало, но ако се "престрашите" да го опитате, сигурно ще ви хареса. Карамбола все още си остава моят фаворит.

Няма коментари: