вторник, 22 февруари 2011 г.

Драконов плод

Освен Личито, Карамбола и още някои добре познати плодове съм опитвала и този.
Ето сайта, който разказва за Драконовия плод, или Итахая, растение, от семейство кактуси. Изключително красивите му цветове могат да се видят само нощем. Среща се предимно в Южна Америка и някои райони на Югоизточна Азия.

Плодът има леко продълговата форма и е твърде интересен на вид със своите израстъци и червеникав или жълт цвят . Консумира се месестата му част, която най-често е бяла на цвят, сочна и немного сладка. Изпълнена е с много черни семенца. Срещат се и плодове с жълт цвят.
Още древните индианци споменават питахаята като плод, който подпомага храносмилането. Те го наричат Tritaya agriaу, което в превод означава кисела питахая.
Подобно на краставиците Драконовият плод съдържа 90% вода. Съдържанието на полизахариди е сравнително ниско, на пектин – почти незначително. В сурово състояние се яде силно охладен, като плодът се разделя на две и се дълбае с лъжичка. Много кулинари ползват питахаята в плодови салати и за допълнения към сладоледи; за фрешове и коктейли. Плодът и сокът му действат ободряващо, подпомагат изчистването на чревния тракт.
На хладно място зрелите плодове могат да се съхраняват седмица, а по-слабо узрелите - до 12 дни.
Козметичната индустрия също е оценила качествата на този екзотичен плод. Екстракт от питахая се влага в кремове и продукти, забавящи стареенето на кожата, тъй като месестата част съдържа полизахариди, които имат стягащ ефект.
Ние си го консумирахме директно. И този плод ми хареса, но по скалата 1-5 бих му дала 2 :) Тук може да намерите информация за различните тропически плодове и да си направите списък за пробване :)

1 коментар:

Анонимен каза...

Аз само мога да добавя, че има същата консистенция като на киви, но за разлика от него, почти не е сладък. Може би затова не ти е харесал :)