вторник, 14 юни 2011 г.

Тамаринд

Драги читатели,
днес ще ви запозная с още един екзотичен плод и това е Тамаринда. Той расте на тропическо вечнозелено дърво познат е още и като индийска фурма заради лепкавата си месеста част. Негова родина са Южна Азия, Южна Африка и Индия. От тамаринда се получава лимонада, мармалад, сироп, бонбони, като цяло всичко каквото си поискате като може да го ядете и сурово. Обвивката му прилича на обвивката на фъстъците, много лесно се чупи и бели. Има твърда семка, прилича на камъче така че внимавайте. Мислим да пробваме да си посеем Тамаринд и Кумкуат, пожелайте ни успех! :)
Навсякъде по форуми и сайтове пише че е възкисел, сладко-кисел и така нататък все свързано с киселото.
На нас с Борко ни хареса и смятаме, че е по-скоро сладък, отколкото кисел. Киселото почти не се усеща, за да не кажа никак. Може би ако е по-"зелен" или по-"узрял" може да се намери разлика, но специално този, който стои вече 3 седмици (ако не и повече) в хладилника смятам че е доста узрял, но не е вкиснат, развален, мухлясал или нещо от този сорт. Купихме си го от Carrefour, не е много евтин плод - 21-2 и нагоре лева за килограм, но пък тегли леко и повече от една шепа и половина излиза към лев и двайсет така че спокойно почти всеки може да си позволи да опита поне веднъж в живота си. : )

Няма коментари: