понеделник, 23 януари 2012 г.

Месечинка + рецепта за шоколадово-плодова торта

    Както повече от Вас знаят на 23-то число всеки месец обикновено празнуваме първия път в който се целунахме със Слънчо (Борко), което беше на 23.12.2007г.
 И от тогава все си измисляме различни романтични, понякога вкусни и интересни изненади + картичка, която си е направо традиция и за съжаление почти не останаха романтични картички, които да не съм подарявала. Добре че мама ми купи няколко от Чехия и Холандия, а и аз си взех от Грац, Австрия. Не че през времето не съм рисувала или намирала интересни картинки и наши снимки, които да изпълняват същата функция.. :P та... да се върнем на днешна дата - 23.01.2012г. за изненада реших да приготвя нещо сладко - торта. Не съм голям експерт по тортите, даже всъщност в живота си съм правила само три, като тази е третата :D,  но с любов всички ястия стават вкусни!
Рецептата и приготовлението (все пак наближава празникът на влюбените и пияните) са следните:
Купувате си или си приготвяте няколко блата (по ваш избор, специално тази торта е с три купени шоколадови блата). Сметана, бисквити, течен шоколад (аз използвах на Fineti), за украса и допълнителен шоколадов вкус използвах Kit-Kat & Lion pop choc,

които са много подходящи и интересни, ако ще правите шоколадова торта. Реших да сложа и малко изсушена кайсия за да има и плод. Въобще тортите са творение на въображението, можете да си изберете хиляди неща...
А, да, ще ви трябва и сироп, захарен, с който да напоите блатовете, защото иначе остават сухи. Понеже Борко е фен на сок Вишна се спрях на Queens Вишна. Не си мислете, че всички тези неща на куп трябва да имат ужасен вкус.., не е така тъй като сиропът не се натрапва толкова (е, освен ако блатът не е прогизнал :D) и придава нотка на екзотичност.
И така. Вземате поднос, голяма чиния, тава, каквото имате подръчно. Слагате 1вия блат най-отдолу и го поливате със сладкия сироп със супена лъжица докато се навлажни, но не и да се напоява прекалено много, тъй като е основен и не искаме да се разпадне. Намазвате течния шоколад (който е добре да доразтечните на водна баня, което става като стоплите вода на котлона и след това сложите кутийката с шоколада във водата и разбъркате докато не стане достатъчно течно за разстилане. Може и да пресипете шоколада от кутийката в друг съд и пак на водна баня, но на котлона *за по-бързо, да разбърквате и да го доразтопите.). След това слагате сметаната, разстилате и нея и отгоре поръсвате с топченцата шоколадов кит-кат или лайън срязани на половинки, нарязаните на кубчета кайсии и каквото там сте си приготвили. След това слагате втория блат, напоявате го, като може да сложите повече сироп, но пак не прекалявайте, защото после при намазването с шоколад се разкашква нататък процедурата Ви е същата - шоколад, сметана, шоколадови топчета, изсушени кайсии на кубчета... и така с всеки следващ блат, най-горния блат трябва да е най-хубав и най-здрав. Него аз лично не го поливах със сок, и беше грешка, така че може да сложите, но възможно най-малко, за да не се развали вида на тортата при намазването с шоколада. И украсявате и аранжирате по ваше усмотрение. Аз настъргах шоколад Своге с лешници, подредих останалите шоколадови топчета, сложих 4-5 бисквитки и използвах останалата сметана и плодове. Прибирате в хладилника за някой и друг час за да не се разтича сметаната. Чиниите може да аранжирата с остатъка от шоколадовите стърготини и остатъци от плодовете, ако сте слагали такива. :)
Предупреждавам, че тортата става много сладка с всички шоколадови изделия, но пък и много вкусна.
Надявам се рецептата да Ви е харесала (Слънчо много я хареса, както си личи на снимките по-надолу) и да я споделите с любимите си хора. Bon appetite! :)




А аз получих това прекрасно цветенце, което се вижда в левия ъгъл на масата, което ще поливам и обичам от сърце! :)))))




Честита месечинка Любов моя! Пожелавам ни мнооооого любов и сладки, усмихващи моменти! Обичам те! <3

Няма коментари: