петък, 13 януари 2012 г.

Петък 13-ти

Фобията от този ден си има даже и име - параскевидекатриафобия и произлиза от гръцките думи петък, тринайсти и страх. Параскеви е петък, декатриес - 13, а фобия знаете, че е страх. Освен деня, самото число 13 се смята за фатално, в следващите редове ще Ви запозная с някои интересни факти и събития, както и поверия свързани с това число. 
1. Най-известното трагично събитие свързано с петък 13 е 13 октомври 1307г. , когато по нареждане на френския крал Филип VI и папа Климент V бива арестуван Жак дьо Моле, великият магистър на Ордена на тамплиерите, а хиляди рицари биват избити или подложени на зверски изтезания за да изкопчат от тях самопризнания по обвинения в ерес и всякакви други ужасни престъпления. От този ден последователите на тамплиерите смятат петък 13 за лош и нещастен ден.
2. В Древен Рим магьосниците се събирали на групи по 12 и вярвали, че 13-тия е самият Дявол.
3. В картите Таро 13-тата карта е тази на Смъртта.
4. Повечето от небостъргачите нямат 13-ти етаж.
5. Много летища пропускат 13-та писта.
6. Във Формула 1 няма болид с номер 13
7. Улиците във Флоренция нямат номер 13.
8. Ето още една случка: На 13 април 1970г. избухва експлозия и обърква плановете на совалката Аполо 13, тя е изтреляна от ракетна площадка номер 39, което нумеролозите пресмятат като 13х3, в 13:13ч. американско време. За щастие екипът оцелява.
9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джонн Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas) и други.
10. На "Тайната вечеря" присъстват общо 13 души, като Юда идва последен, а Иисус е разпънат в петък.
12. През 2012 година три пъти се пада петък 13.
13. Съществува история за Великобритански кораб кръстен Петък 13-ти, който осъществил първото си плаване на петък 13-ти и никой никога повече не го видял.
   + 14(Бонус). Английската дума за суеверен - superstitious се изписва с тринадесет букви.

Разбира се почти винаги могат да се намерят лоши или добри асоциации с което и да е число, например ако гледате филма "Числото 23" с Джим Кери може след това и Вие да започнете да се оглеждате и да забелязвате числото, да пресмятате номерата на колите по невероятни начини за да го получите или ако се вманиачите в нещо започвате да го виждате постоянно. По едно време забелязвах по-често от нормалното колите марка Дачия, защото ги бяхме обсъждали няколко дена и те просто останаха в главата ми.
Е, не навсякъде смятат, че за да е фатален 13-ти трябва да е в петък. В испаноговорящите страни, както и гърците считат вторник 13-ти за ден с лош късмет.

Аз Ви желая късмет и успех в този "безкъсметен" и "лош" ден. И нека не забравяме, че всичко идва от нашето въображение!

Използвани източници:
1, 2,

2 коментара:

kerouac каза...

Когато е измислен девиза на София е добавено "но", защото "Расте, не старее" както е бил първоначалния вариант съдържа 13 букви :)

Maria Naydenova каза...

Уау, това не го знаех! Благодаря ти за коментара! :)